Предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали – разграждане на порочния управленски модел, справяне с корупцията, решаването на социалните проблеми, тежкото разделение в доходите и неравенството. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ПГ на „БСП за България“.

По думите му, за да се получи всичко това е необходимо отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа.

„Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП  зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически, изключително важно е да се постене идея. Приветствам вашето решение да участвате в диалога. Защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети“, каза Радев и допълни, че основната цел пред страната е да се състави кабинет.

Снимка: Ладислав Цветков

На консултациите левицата беше представлявана от лидера на социалистите Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин.

„България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт“, посочи Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя определи като добър знак поканата за диалог с „Има такъв народ“, защото доскоро партията на Слави Трифонов определяше БСП като част от статуквото. Нинова обясни, че след срещата с ИТН Националният съвет на партията ще вземе решение как да действат по-напред.

„Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа – с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение – ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет“, обърна се лидерът на социалистите към президента.

Румен Радев приветства решението им и обясни, че е отговорност на всяка партия, получила мандат, да се опита да състави кабинет.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава беше категоричен, че служебен кабинет не може да се справи с предизвикателствата пред страната, като даде пример с Плана за устойчивост и развитие.

Той добави, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се изчерпат всички опции за намиране на формула за стабилно управление.

След консултациите Нинова допълни, че най-вероятно в следващите дни първият проучвателен мандат няма да бъде връчен, защото предстои доста работа по дискутирането на приоритети за бъдещ кабинет на ИТН.

Нинова допълни, че на срещата с ИТН ще предложат техните основни приоритети, от които няма да отстъпят. „Приватизацията на ББР и концесии на пътища противоречи на нашите разбирания. Това неолиберален модел, ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии. Но какво ще ни обедини – ще разберем скоро“, добави лидерът на социалистите.

Тя допълни, че очаква с ИТН да коментират освен политики, и личности, които биха могли да влязат в състава на новия кабинет. Нинова беше категорична, че левицата има достатъчно подготвени кадри, които да предложат за състава на правителството.

Председателят на БСП беше категорична, че правителство с плаващо мнозинство би било нестабилно. Нинова добави, че социалистите ще направят всичко възможно, за да има правителство, защото трети избори ще са изключителни тежки за страната.