БСП предлага да се пристъпи към въвеждане на мажоритарен избор със смесена избирателна система. Това каза лидерът Корнелия Нинова на разширено заседание на Националния съвет на партията. Тя посочи, че на днешния пленум ще бъде предложен проект за решение относно резултатите от националния референдум.

Нинова каза, че по време на кампанията са агитирали да се гласува на референдума и да се отговори с три "не" на поставените въпроси, но днес политическите сили трябва да се съобразят с волята на хората и призова за отговорно отношение към темата.

Нинова съобщи, че ще предложат и решение за промяна в БСП. Ще помислим на Конгреса на 4 и 5 февруари да дадем пример за категорична промяна в партията, каза тя. Според Нинова трябва да се помисли и за нов съвременен вариант на лява коалиция и нов устав на партията. Личната й позиция е, че председателят трябва да се избира пряко.

В коментар на твърденията, че с промените в устава новото ръководство иска да се бетонира, Нинова заяви, че нямат такова намерение, а искат да се спазва уставът и мандатността от два мандата за председателя.

Във връзка с поведението на коалиционните партньори, председателят на БСП определи като некоректно и като слаба култура партньори, които на парламентарни избори се явяват с левицата и са били депутати, като дойде време за местни избори да издигат самостоятелни кандидати и да играят срещу тези на Столетницата.

Лидерът на БСП отново декларира, че няма да правят кабинет в рамките на този парламент и ще върнат мандата за съставяне на правителство. Ако бъде връчен мандат на трета политическа сила и бъдем поканени, ще откажем включване в такова правителство, каза Нинова.

Тя заяви, че левицата няма да участва с конкретни предложения на партийни кадри във формирането на служебен кабинет от президента Росен Плевнелиев и от новоизбрания държавен глава Румен Радев.

Нашата цел са предсрочни парламентарни избори и тяхното спечелване, декларира Нинова.

ГЕРБ не са непобедими и ние доказахме това, заяви лидерът на БСП. По думите й резултатите от президентския вот са показали, че механичният сбор от партии не води до повече гласове, а е нужен директен разговор с хората.

Нинова отправи своя упрек към безконтролното влизане на бежанци и каза, че Пламен Орешарски не носи отговорност за Харманли, тъй като центърът е изграден по времето на ГЕРБ и на Бойко Борисов.

Социалистите се поздравиха с победата на президентските избори на днешното разширено заседание на Националния съвет на БСП с участието на депутати, кметове, общински и областни председатели.

На пленума дойде и новоизбраният президент Румен Радев, за да благодари за подкрепата. Той отбеляза, че изминалите три месеца са му се сторили като пет години - толкова наситени със срещи, но и ползотворни. Вече не може да говорим за център и за флангове, а за целия български народ, който подкрепи нашите идеи и нашата борба, заяви той. Радев отбеляза, че до него в тази кампания е бил доказан силен и интелигентен боец като Илияна Йотова.

Новоизбраният вицепрезидент честити категоричната победа на съпартийците си. Илияна Йотова посочи, че това е последното заседание на НС на БСП, на което ще присъства след като е била избрана за вицепрезидент.

"От всичко в моя живот най съм обичал да побеждавам", заяви Стефан Данаилов, който беше част от Инициативния комитет, издигнал ген. Радев.

Той отбеляза, че усещането от победата е приятно, но и много задължаващо. "Много вдигнахме летвата", коментира Данаилов и отбеляза, че хората са повярвали в промяната на страната, а сега трябва да повярват и в промяната на БСП. Съдбата ме дари, че се срещнах с мъжага, тракиец като Радев. Като се срещнат двама тракийци, нещата тръгват по-добре, пошегува се Данаилов. Той посочи, че интуицията му говори, че ще има успех и на предсрочните избори.