БСП излезе с остра позиция за реакцията на ГЕРБ при бедственото положение на магистрала "Тракия" и разкритикува действията на институциите.

„За съжаление навръх Нова година трябваше да наблюдаваме как поради неподготвеност и лоша организация стотици граждани бяха оставени да нощуват насред пътя при екстремални условия. Магистрала "Тракия", гордостта на два мандата, се оказа непроходим капан в навечерието на големия празник, когато хората пътуват най-много”, заявяват от левицата в съобщение до медиите.

Виновни ще се окажат пак или шофьорът на някой ТИР, или административен ръководител, който не бил затворил пътя. Но чия е вината, че един и същи проблемен участък създава еднотипни проблеми всяка година и нищо не се предприема? Кой е отговорен, че цяла нощ бедстващите не са видели представител на институция, нито са получили някаква информация- за тях, за колите им, за обстановката? Що за ред е този, в който институциите чакат министър-председателят да се появи по телевизията, за да се задействат?”- се казва още в позицията на БСП.

Според БСП виновен е Росен Плевнелиев, който остави правителство в оставка на власт: „Поставен е в риск животът на стотици хора. Блокирани са основни транспортни коридори преди празниците заради некадърността на Борисов и компания.” От левицата заявяват, че този инцидент е още един аргумент за това, че правителството на Бойко Борисов трябваше да си тръгне много по- рано, за да има отговорни за подобни случаи, както и адекватна реакция, когато гражданите се нуждаят от помощ и сигурност.

„Никой не управлява никакви процеси. Правителството в оставка върви след събитията. Може би АПИ се е захласнала с обявената на 29.12.2017 голяма поръчка за над 200 млн.лв. за новата тол система и са забравени основни задължения.”- се казва още в позицията на БСП.

В отговор от ГЕРБ заявиха, че левицата проявява безсилие и безотговорност с позицията си.

Севделина Арнаудова, директор на пресцентъра на ГЕРБ посочи, че позицията на БСП е евтин популизъм, който се прави в навечерието на празниците. Категорично мога да кажа, че цялата държава участва със сили и средства. От снощи вие също те свидетели, че премиерът още снощи свика кризисен щаб. Разбирам гнева на хората и го оправдавам. Не оправдавам обаче евтин популизъм от страна на БСП – да излезе и да каже, че нищо не се прави. В продължение на 7 дни емисиите започваха с прогнозите за времето. Оправдавам гнева на хората, но не разбирам рискът, който те сами поеха“, заяви Арнаудова. Тя коментира, че е чула реакции на хора, които в 19.00 часа са тръгнали с децата си да пътуват.