Спиране на концесията за Летище София поискаха от БСП. Те обявиха, че сезират и Европейската комисия. Управляващите разясниха, че това така или иначе е част от процедурата, но на по-късен етап.  

Според социалистите с възлагането на тази концесия реално се осигурява държавна помощ за бъдещия концесионер на летището. 

„Изпращаме сигнала до ЕК и чакаме Комисията да се произнесе. Днес изпращаме писмо и до премиера Борисов, с което искаме незабавно да спре процедурата за концесия на Летище София”, каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

Според министъра на транспорта Росен Желязков спиране не е възможно. Срокът за кандидатстване пък бил удължаван вече три пъти, финално до 5 февруари. След избора щяла да да бъде уведомена и Еврокомисията.

„Това, което БСП настояват, е предвидено в самата процедура, но моментът е отнесен към определянето на концесионер”, каза транспортният министър.

Според социалистите, ако концесията мине така, в радиус от 100 километра от София не може да има второ летище. Според министъра обаче ограничението е само да не се строи държавно, частно – може.  

„И към момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация разглежда проект на генерален план за инвестиционна инициатива за изграждане на частно летище в рамките на София”, отбеляза министърът.

От БСП твърдят, че концесионерът ще се облагодетелства и ако реши да строи нови писти, защото отчуждаването на земи ще е за сметка на бюджета. От министерството категорично отрекоха това.