Опозицията поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов и заради случващото се в Агенцията за българите в чужбина. От ДПС напомниха, че тя е в ресора на Симеонов. От БСП обявиха, че няма да се регистрират в пленарната зала, докато вицепремиерът не подаде оставка.

Снимка: btvnovinite.bg

Кворумът на днешното пленарно заседание беше събран на ръба, едва от третия път.

„Майките са навън и не сме свършили работа. Те искат оставка на Симеонов, ние се солидаризираме с тяхното искане и няма да се регистрираме, докато не подаде оставка”, заяви Крум Зарков от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg


Оказа се, че кворумът е осигурен с един глас на отцепник от БСП – земеделецът Спас Панчев. Той заяви, че не се възприема за „златен пръст”. „Знам че с моя глас има кворум. Аз се регистрирам всеки ден”, посочи Панчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да се носи политическа отговорност. В нормалните държави ресорният вицепремиер подава оставка”, заяви Хамид Хамид от ДПС

Към искането за оставка на Симеонов, от ВОЛЯ добавиха и Каракачанов. „Двамата веднага да изчезват от кабинета и на тяхно място да дойдат други хора”, каза Веселин Марешки.

От „Атака” съзряха „политическа офанзива” в исканите оставки, а от ГЕРБ обявиха, че няма институция, имунизирана срещу злоупотреби. Затова искали парламентът да се включи в разплитането на казуса.

За да се избегнат игрите с кворума на опозицията, от ГЕРБ обявиха, че обмислят дисциплиниращи мерки спрямо депутатите.