БСП обвини ГЕРБ в тайни договорки и споразумения с Патриотите. 

Тайни разговори и назначаване на „калинки” във властта бяха само част от обвиненията на БСП от парламентарната трибуна. 

Те поискаха отговор има ли тайно споразумение за разпределяне на позициите във властта и кога е подписано то. А също и защо има противоречия в публичното говорене на ГЕРБ и Патриотите. 

„Какво става в кабинета „Борисов 3”, дължите ни отговори. Очевидно имате скрити политически споразумения”, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя цитира думи на вицепремиера Валери Симеонов, че напоследък нямат диалог с Борисов и на ръководни длъжности се поставят хора по чисто партийни съображения. „От кого са поставени на натиск министрите и кой прави тези назначения, очевидно другият коалиционен партньор – ГЕРБ”, заключи Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да не се влиза в нападки кой какво е казал. Изборите са минали и ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачност и ефективност, добави той.

В лично обяснение Антон Кутев обвини представителите на ГЕРБ за тона в политиката и припомни изказванията им от преди 5-6 години. Той призова Цветанов да върне парите, които страната ни е изплатила по дела в Страсбург, заведени заради негови действия.

Не се срамувам от това, което правих като вицепремиер и министър, заяви в отговор Цветан Цветанов и посочи, че тогава общественото одобрение към полицията е било над 50%.

Патриотите така и не се включиха в дебата и размяната на реплики. И не стана ясно дали, както твърди Валери Симеонов, са нарушени пропорциите на представителството в управлението.

Днес депутатите работиха два часа и три минути, след което се разпуснаха заради изчерпване на дневния ред.