Пореден политически скандал. БСП обвини ГЕРБ, че раздава милиони от бюджета само на свои кметове.

Според социалистите за година и половина са раздадени от 550 милиона, БСП е на четвърто място по получени средства с малко над 10 милиона. Общините на ГЕРБ от своя страна имали близо 400 милиона.

„И, ако ГЕРБ уби парламентарната държава, по начина по който работи, днес е на път да убие и местната власт”, заяви Кирил Добрев.

Затова от БСП твърдят, че ГЕРБ и ДПС са финансови партньори при разпределянето на държавните пари и готвят контра мерки.

„Обмисляме да напуснем Националния съвет на сдружението”, каза Донка Михайлова.

Въпреки това, повечето кметове не са съгласни с твърденията на социалистите.

„Който има повече кметове, логично е да има и повече средства, с които да разполага, това е политическа манипулация”, каза Даниел Панов.

„Целта на местната власт е да работи за хората, а не да се занимава с политика”, коментира Хасан Азис.

Дори някои от кметовете от БСП не са съгласни с ръководството. 

„Ние сме получили средства, за да оправим канализацията и други проблеми на града, това не е политическа линия”, заяви Генчо Генчев.

Във Варна например, където бяха дадени 43 милиона лева за "дупката" на Георги Гергов и 85 милиона за нов булевард, хората са скептични.

„По принцип, в този град 99% не е реално. Трябва да е доста по-малко или там на фирмите подизпълнителки ще платят много по-малко. По хиляда пъти ги правят нещата”, каза Михаил Михалев.

Дали БСП ще спази заканата си да напусне Националното сдружение на общините, ще стане ясно през февруари.