БСП призова премиера да отмени наредбата за трайна интеграция на бежанци у нас. Това поиска депутатът от "БСП лява България" Таско Ерменков на брифинг в парламента.

Преди малко в пленарната зала вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди нашите страхове, че тези 180 млн. евро, които ще бъдат отпуснати на България, ще бъдат изхарчени до голяма степен не само за осигуряване на границите на страната, а и за осигуряване на жилища на бежанци в българските общини, коментира Ерменков, цитиран от БТА.

Той припомни притесненията на социалистите по повод постановлението на Министерския съвет, с което се приема наредба за интеграция на чужденци с предоставено убежище и международна закрила. Според нея общините ще трябва да осигурят подходящи жилища за бежанците, детски градини и училища за децата, обучение по български език, включване в програми за заетост, записване при личен лекар.

Ерменков отбеляза, че за тези мерки ще трябва да бъде осигурено и национално финансиране. По думите му би било прекрасно, ако това се отнасяше за български млади семейства.

Информираме обществеността и се надяваме, че премиерът Бойко Борисов ще бъде така добър да оттегли тази наредба, заяви Таско Ерменков. Премиерът и това правителство защитават българските интереси, работят за бъдещето на българския народ, проявяват грижи за българската младеж или обслужват онези западноевропейски интереси, които искат да превърнат България в един голям бежански лагер, попита депутатът от "БСП лява България".

Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци, каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от агенция „Фокус“.

„Трябва да провеждаме интеграционна политика, това е нашият ангажимент, когато сме приели по механизма за релокация и презаселване да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество по възможно най-толерантния начин и общините сами да определят кого биха могли да настанят“, обясни министърът.

„За всеки един бежанец са определени сумите, които се предоставят. Тази политика и мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което е например преместването от едно място, на което пристигат, до съответната община“, посочи Румяна Бъчварова.

На въпрос дали е възможно да ни бъдат върнати бежанци по Дъблинското споразумение, министърът коментира, че засега общото решение е, че няма да има такова връщане.

„Връщането не е в рамките на тази програма по интеграция на тези, които са релокирани или презаселени“, допълни Румяна Бъчварова. „Смята се, че 2 години е достатъчен период, в който те ще могат да се интегрират и да си намерят работа. Има държави, които изключително много разчитат да имат допълнителна работа сила“, каза още тя.