БСП иска главният прокурор Сотир Цацаров да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен на какво основание е разпоредила на Икономическа полиция в града да изиска информация от партията за членовете, за участвалите в общински съвети на БСП и за присъствалите на делегатски събрания.

Питаме г-н Цацаров използвана ли е в този случай прокуратурата в Шумен за политическа поръчка, каза пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова. Откога Сектор "Противодействие на икономическата престъпност" не се занимава с корупция, а с разследване кой е член на БСП, пита тя министъра на вътрешните работи.  

Член на БСП, който е бил държавен служител в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, е уволнен от служба заради това, че е бил член на БСП, обясни казуса Нинова. Тя посочи, че изискването за държавен служител е да не е член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е единствено Националният съвет, този човек не е бил член на Националния съвет, заяви лидерът на БСП. Той е член на Общинския съвет на партията в Шумен, но това не е ръководен орган, защото в Устава на БСП е записано, че ръководният орган на партията е Националният съвет, добави тя.

Изисква се копие от протоколите от Общинския съвет на БСП – Шумен от проведени заседание почти през цялата 2017 г. Там има какво се е разисквало, а обикновено, когато има общински събрания, се разискват стратегиите за местните избори, кои ще бъдат евентуалните ни кандидати за кметове, каза депутатът от БСП Драгомир Стойнев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Цялата партийна информация трябва да отиде в полицията, от там да се даде на прокуратурата, допълни Стойнев.

По думите му структурите на държавата може би се ползват за репресия срещу политическия опонент.

Икономическа полиция в Шумен действа по проверка на сигнал до прокуратурата от един член или активист на БСП срещу друг член или активист на партията, обясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в парламента.

Валентин Радев обясни, че член или активист на БСП в Шумен е написал сигнал срещу друг член или активист на партията в Шумен с искане прокуратурата да провери дали колегата му, с когото заедно са имали политическа кариера, е излъгал в декларацията си за конфликт на интереси, че не е членувал в БСП. Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши тази проверка, посочи вътрешният министър. Само Икономическа полиция прави такава проверка дали има невярно съдържание в някакъв документ, в случая в подадената декларация, уточни той.

Радев посочи, че в момента се извършва такава проверка и затова са написани писма до БСП, в които се пита този член ли е и има ли политическа активна дейност. Не бива да се поставя под съмнение работата на служителите на МВР и в случая на шуменската дирекция, коментира той. Не приемам такова отношение към работата на МВР, ние изпълняваме точно постановлението на прокуратурата, заяви вътрешният министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ще направи проверка на шуменската прокуратура, ако лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде сигнал и представи информацията, която има. Той допълни, че е имало проверка по сигнал за документно престъпление и каза, че едва ли може да се говори, че се проверява партийна дейност.