БСП и работодателските организации останаха на различни позиции за клас "прослужено време" след среща в парламента във връзка с проектобюджет 2018.

Спорихме, но не постигнахме съгласие за премахване на клас "прослужено време", ние бяхме категорично против, обясни зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев пред медиите.

Левицата не е съгласна също да се премахнат минималните осигурителни прагове, както и, по думите му, е против премахването на по-голямото увеличение на минималната работна заплата.

Депутатите и работодателите са били на едно мнение за нарушен социален диалог между синдикати, работодатели и кабинет.

Правителството не може да се държи като наблюдател, то трябва да регулира този диалог, защото наистина има огромно напрежение между работодателите и синдикатите, посъветва Стойнев. За БСП обаче на този етап това не били най-важните теми.

Те считат, че повече трябва да се говори за ефективност на изразходване на публичните средства, реформи, които да доведат до устойчив икономически растеж и политика за увеличаване на доходите, което е свързано с по-качествено образование и здравеопазване.

Според Драгомир Стойнев кабинетът се страхува от протести и затова всеки, който излезе на улицата, получава каквото поиска. Това не е правилно, считаме, че работодателите също трябва да бъдат чути, но в крайна сметка за нас е важно да има социална справедливост, подчерта той.

Можем да водим и преговори по механизма на формиране на минималната работна заплата, но не и за премахването й, допълни Румен Гечев.

Ако някои среди от бизнеса настояват, че замразяването на минималните доходи е гаранция за конкурентоспособност, защо не могат да отговорят - при най-ниски заплати у нас, най-нисък данък печалба, защо не сме конкурентоспособни, попита депутатът.