От БСП обявиха, че дават на прокуратурата досието за приватизацията на ЧЕЗ. По думите на социалистите в него пише, че преди години 67% от дружеството е продадено от правителството на Симеон Сакскобургготски, а впоследствие 33% от премиера Бойко Борисов. 

Нинова попита Борисов дали е нарушил стратегията на приватизация, като е продал остатъчния 33% дял, след като в документа пише, че той трябва да се запази, за да се гарантира държавният интерес.

„Нарушил ли е държавния интерес, когато през 2011 г. продаде 33%? При какви условия ги продаде и има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че ако ЧЕЗ реши да си продава акциите, трябва да уведоми писмено и предварително, с точен час, продавача, т.е. българската държава. В това досие има такива условия”, категорична бе тя. Според нея твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора. „Ние смятаме, че той е знаел”, подчерта  Нинова.

БСП искат утре изслушване на премиера и анкетна комисия за ЧЕЗ.

По-рано стана ясно, че управляващите отлагат за следващата седмица темата за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Дотогава ресорни комисии ще изслушат всички институции, които проверяват сделката за продажбата на ЧЕЗ. 

В четвъртък енергийната и комисията за контрол на службите за сигурност  ще чуят всички институции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ, реши на среща Коалиционният съвет на управляващите. По време на заседанието премиерът Бойко Борисов се е чул с колегата си Андрей Бабиш, който поискал информация за сделката.

„Поет е ангажиментът кореспонденцията, която ще получим, да бъде част от дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпадне всяко съмнение за сделката, която се е случила на чешка територия”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Като приключи изслушването в парламента, ще се мисли за оставката на Теменужка Петкова. Днес имена на нейни заместници не са коментирани. 

Иначе трусове в коалицията няма, а исканата от „Атака” оставка на Делян Добрев като шеф на енергийната комисия засега също минава на заден план.

„Там ще преценя на място поведението на председателя на комисията и тогава ще реша за оставката”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.