БСП обяви, че ще сезира прокуратурата заради доставките на ток за „БДЖ – Пътнически превози”.

Според социалистите за последните 3 месеца дружеството е плащало по-скъпа електроенергия по договори, без да е проведена обществена поръчка. В резултат токът за пътническите превози струвал с 20 лв. повече на мегават.

От БДЖ обясниха разликата с поскъпване на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй”.

Обществена поръчка обаче наистина не е имало.

Според ръководството на дружеството процедурата, започнала по времето на служебния кабинет, била компрометирана. Изборът им бил или да застрашат пътническите превози, или да плащат повече.

„В БДЖ не е извършвана нерегламентирана доставка на електроенергия, дружеството не е ощетявано, напротив реализирана е икономия от около 1 млн. лв. месечно”, посочва управителят на „БДЖ – Пътнически превози” Пламен Пешаров.

„Обвиненията към БДЖ са опит да се отклони дружеството от пътя, по който се движи”, коментира пък изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров.

„Световната статистика показва, че оцеляват по-малко от 30% от компаниите в състоянието, в което се намираше БДЖ. Към момента дружеството е извадено от фалит и продължаваме да следваме разработения от нас дългосрочен стратегически план”, посочва още Владимиров.

Вижте още във видеото: