Група за педофилия в онлайн приложение. Брутално съдържание с деца се обменя в български чат в приложението "Телеграм".

Чатът в приложението "Телеграм" e публичен и всеки може да се присъедини. В него фигурират стотици видео материали с нецензурно съдържание с непълнолетни.

"По-голямата част от съдържанието фактически е взето от някъде другаде, но има и такива които произвеждат собствено съдържание. Част от този бизнес е срещу заплащане да наблюдаваш на живо през видео връзка сексуално насилие над дете по твоя поръчка", обясни Георги Апостолов от Български център за безопасен интернет.

Групата има над 2 000 участници, почти всички разговори са на български.

"Част от тези файлове ми се сториха познати от времето, когато аз, като бивш служител на ГДБОП в отдел "Киберсигурност", съм работил по множество международни дела и операции.  Това означава че част от снимките и видео съдържанието е реално и не е просто колаж", посочва Любомир Тулев – експерт по киберпрестъпност.

Свързваме се с един от телефоните, които е посочен като администратор на групата. Мъж под името Алваро в чата твърди, че е станал част от групата без негово знание и е жертва на измама.

Според киберексперти изборът на приложение, а не друга платформа, е необичаен.

"Абсолютно е инцидентно това, че виждаме точно такава група в "Телеграм". За мен е наистина необяснимо. Характерно е това приложение да се ползва и от терористичните групировки", смятат експертите.  

За 2020 г. Българският център за безопасен интернет е обработил 9 000 сигнала свързани с педофилия. Към ГДБОП за проверка са препратени по-малко от 200.

Случаят вече се разследва от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Разпространението на порнография с деца се наказва със затвор - престъпление е дори разпращането на код или линк за достъп подобни групи.