Броят на акушерките у нас е намалял двойно за десетилетие. Какви са причините –  вижте историята на две от жените, помогнали за раждането на хиляди деца.

Над 40 години – от толкова време Нели Маринова чува първия плач на новородените в „Майчин дом”.

„Детската ми мечта не беше да бъда акушерка, но ме заплени контактът още първия път, когато видяхме бебетата и майките. Първото раждане направих първи курс, втори семестър”, спомня си жената.

Нели Маринова разказва, че обича професията си.

„Неповторимо е това усещане. Когато посрещнеш живота с 2 ръце и го хванеш в ръцете си, реакцията, това е такова върховно удовлетворение”, каза тя.

„Майчин дом” е най-голямата АГ болница в страната. Медиците там дават живот на около 4000 бебета годишно.

Статистиката показва, че броят на акушерките у нас рязко намалява. През 2011 г. те са 4669, през 2015 г. – 3232. Разликата е 1437.

Освен това само 4 на сто от тях са по-млади от 30 години, а почти 100% от новозавършилите са готови да напуснат страната.

Една от основните причини в момента е ниското заплащане на акушерките, категорична е Нели Маринова.

Все пак някои решават да останат в България. Като Иванка Иванова, на 23 години, тя е най-младата акушерка в екипа на „Майчин дом”.

„Привлече ме, защото това е най-хубавата професия, най-хуманната, да хванеш живота в ръцете си в първите секунди”, сподели Иванка.

Мотивация намира в благодарността в очите на майките.

„Аз мисля, че трябва да има хора, които да останат в нашата родина. Все пак и тези жени в България имат нужда от акушерки”, допълни Иванка.