Една от живите легенди на радиото предава за цял свят от България. След 40 години работа на три континента един основателите на Би Би Си Радио 1 Боби Мартин идва в мездренското село Долна Кремена. В мазето му обаче няма буркани със зимнина, а професионално радио оборудване, с което излъчва своето предаване на живо по интернет в целия свят.

„По това време мога да ви кажа, че ни слушат в 27 държави! Току-що казах „Добро утро" на Илиян, който е в Оукланд, Нова Зеландия. И той ми изпрати имейл и съобщение в скайп, за да каже: Благодаря ви, че донасяте малко от България при мен всеки ден в Нова Зеландия”, каза водещият.

Всичко започва през 60-те години на миналия век, когато Британското правителство забранява излъчването на рок музика в радио ефира на страната. Това кара група ентусиасти да се качат на кораб, който навлиза 19 километра в Северно море, за да не попада под ударите на английските закони. Следва денонощен рок, алкохол, опиати и поведение зад микрофона, което превръща пиратското радио в легенда, а водещите в идоли за цяло едно поколение. Сред пиратите тогава е и 17-годишният Боби Мартин.

„Всичко започна тогава и беше страхотно! Това, което правехме, беше незаконно. Беше времето, в което се появиха първите радио транзистори. Например в петък и събота вечер карахме хората в Англия и Холандия да отидат до брега на морето. И когато ни чуеха, пускаха светлините на колите си и цялото море беше осветено! Бяхме много известни по това време - пускахме Роулинг Стоунс, Бийтълс...”, разказва Боби.

Правителството все пак намира начин да върне радиопиратите на брега, а Боби е поканен от Би Би Си да стане един от създателите на Би Би Си Радио 1.

„Основахме Би Би Си Радио 1, което стана най-известното музикално радио в света. Всъщност, тази станция в Долна Кремена е милион пъти по-добра от първото студио, което имахме в Радио 1, защото в тези години въртяхме винилови плочи, a дискове, с три грамофона”, спомня си Боби.

Следват 40 години на живи предавания от три континента, отразяване на военни конфликти в Африка и много музика. До момента, в който дъщерята на Боби не заминава на екскурзия. И не намерила „най-страхотната страна на света - България!".

Преди три години семейство се мести у нас, а дъщерята на Боби осиновява две български деца.

„Аз сега съм дядо. А жена ми е баба. Как мога да не съм в България!”, възкликва Боби. Не пропусна да изненада своите слушатели по целия свят с гостуването на екипа на bTV.

По време на интервюто, съпругата на Боби, Роузи, отговаря на слушателите и поддържа връзка с координатор на радиото в Лондон.

Боби е носител на престижната награда за най-добро англоезично радио.

„Вълнувам се. Вълнувам се сега. А правя това повече от 40 години. Но тази енергия ме кара да го искам. Защото го обичам! Цял живот го правя. Харесва ми да правя хората щастливи. Най-хубавото е, че няма значение къде по света се намирам, има само един език - музиката!”, казва Боби.