В борбата с тероризма липсва най-важният елемент – човешкият фактор. Това коментира ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на Националната разузнавателна служба и настоящ член на изпълнителното бюро на БСП, в предаването „Тази събота“ по bTV.

Като че ли динамиката на процесите, организацията на терористичните групировки все още изпреварва службите. В смисъл – липсва най-важният елемент за борба с тероризма – човешкият фактор. Техника има, но от моя гледна точка липсва агентурният апарат, а борбата с тероризма става чрез инфилтриране на агентура, на хора, които могат да дават информация навреме, каза той.

Наистина това е един трагичен, сложен период за целия свят, най-вече за Европа, отчете Аспарухов, коментирайки зачестилите терористични атентати в Европа.

Снимка: bTV

Българското разузнаване винаги е наблюдавало терористичните организации в Арабския свят, Европа, на Балканите, имаше богат опит, познаваше почерка им, затова при първото ми посещение в ЦРУ през 1992 г. предупредих, че голямата опасност, която предстои за света, е радикалният ислям, разказа той. Тогава тази опасност като че ли беше подценявана, колегите от ЦРУ не обръщаха внимание на този изключително важен въпрос. Атентата срещу кулите близнаци усложни нещата. Това събуди американците от дълбок сън. Последва войната в Ирак. Режимът на Саддам Хюсеин трябваше да си отиде, но не знам дали това беше най-добрият начин – чрез война. От там се появи и кюрдският въпрос, разпадът на Ирак. Дойде ред на Либия, на Сирия. Появи се „Ислямска държава“ (ИДИЛ) – държава без граници, в която се обединиха крайните ислямисти, обобщи той.

За информацията, че Москва проверява дали лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е бил ликвидиран в руски удар по Ракка Аспарухов коментира, че новини за смъртта му се появяват от време на време, затова „нека я потвърдят“. Но „когото и да ликвидират, ислямският радикализъм продължава да съществува и ще набира скорост“.

Снимка: bTV

Гостът добави, че терористите се целят в Европа, защото „смятат, че тя погазва техните права, че е коренът на злото, че изпълнява американски задачи“.

Според него службите би трябвало да имат по-тясно сътрудничеството, „лишено от мними интереси“, концентрирано в борбата с ислямския тероризъм. „Под мними интереси има предвид, че като че ли не всички служби навреме или изобщо споделят информацията, която придобиват, всеки прави някакви дребни сметки“, каза той и добави: „Ревност между службите винаги има, всяка страна защитава своите интереси“.

Аспарухов смята, че българските специални служби трябва да бъдат в структурите на Министерския съвет, защото изпълнителната власт е там. Президентът по конституция има всякакви права да получава информации от спецслужбите, но решенията във вътрешната и външната политика и взема правителството, посочи той.

Снимка: bTV

Помолен за оценка на първите месеци на президента Румен Радев на поста, Аспарухов каза, че „има една сдържаност, като че ли предпазливо поведение, което е правилно в първите месеци, но, разчитайки поведението и посланията му, мисля, че ще стои сериозно на този пост“. Държавният глава се е еманципирал напълно от БСП, добави гостът, което, според него, е правилната позиция.

На въпрос дали Русия се меси във вътрешните работи на България, той отговори, че няма такива доказателства, „но не отнемам правото на нито една страна да се меси и да постига своите интереси в която и да било друга страна, това е нейно право. Наше право пък е да се защитаваме по всякакъв възможен начин. Естествено, че Русия има своите интереси тук, както ние имаме спрямо Русия, Европа и на Балканите. Можем ли да бъдем обвинени, че се месим в Македония? Можем“.

За Турция вече е станало публично известно, че се меси във вътрешните ни работи на ниво посланик, каза още генералът.

Вижте целия разговор във видеото: