Разработва се кариерен модел за цялата Българска армия, като целта е всеки един курсант след края на обучението си да знае какъв потенциален път на развитие има. Това трябва да спомогне за запазването на повече млади хора в системата, тъй като в момента има некомплект както на войници, така и на офицери. Мярката беше коментирана в специалното студио на bTV за Деня на храбростта от командира на най-голямото военно формирование у нас – 61-ва механизирана бригада.

Бригаден генерал Деян Дешков призна, че и при подчинените му се усеща липсата на достатъчен личен състав. „Това не са няколко хиляди римски копиеносци, където могат 1 да заеме мястото на другия. Всеки един има определена задача с определена специалност, която не се научава за няколко месеца, а се учи с години. Налага се някои хора да изпълняват задължения, които нормално се изпълняват от 2 души“.

По думите му основен фактор остава и заплащането: „Патриотизмът е хубаво нещо и той е изключително важно нещо, но идва един момент, в който накрая на месеца си плащат сметки. Всички имаме семейства и деца, които ни гледат в очите и казват, „Службата на родината е служба на родината, но, тате или мамо, аз имам нужда от еди-какво си и тогава българският военнослужещ мисли: „А какво ще получа накрая на месеца?“, защото ние все пак сме професионална армия и не служат нашите военнослужещи година, две или три, а доста по дълго време“.

Гледайте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!