Евелин Банев-Брендо се е предал и е задържан от полицията, научи bTV.

Отишъл е с адвокат пред Централния софийски затвор към 7:30 ч. тази сутрин.

Там е задържан и ще бъде предаден на Главна дирекция изпълнение на наказанията.

Издирваният и осъден в три държави – България, Румъния и Италия, Евелин Банев-Брендо беше задържан в Украйна през септември 2021 г. и държават ни поиска да бъде екстрадиран.

У нас Брендо има присъда от 6 години лишаване от свобода за участие в престъпна група и пране на пари, придобити от трафик на наркотици. Присъдата е затвор при строг режим.

При влизането ѝ в сила през 2018 г. не е бил открит на територията на страната и е обявен за издирване. Беше обявен и за международно издирване с червена бюлетина в Интерпол.

Не е ясно откога Евелин Банев е в България. В края на миналата година се появи информация, че е в Северозападна България.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков обяви, че тепърва ще се изяснява кога и как Брендо е влязъл в България – дали с фалшиви документи или нелегално по зелена граница.

Той уточни, че след преглед в болницата на МВР Банев ще бъде въдворен в Софийския затвор, за да излежи присъдата си. 

Кой е Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

През 2012 г. е арестуван в Созопол по искане на Италия. По същото време се води и дело срещу него у нас. Затова първо е екстрадиран в Италия, където получава 20 годишна присъда.

През 2022 г. след разследване „Зюддойче цайтунг“ оповести, че Евелин Банев има 84 сметки и 8 сейфа в швейцарската банка „Креди Сюис“.