Бракониери са застреляли птица от редкия и застрашен вид Черен лешояд в Кърджалийско, съобщават от организацията „Зелени Балкани“.

Убитият лешояд е бил дарен на България през 2019 г. от зоопарк в Белгия с цел да бъде възобновена неговата популация на територията на нашата страна.

Черният лешояд е консервационно значим вид, поставен е под защита на територията на цялата страна със Закона за биологичното разнообразие от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на България.

Птицата е била освободена миналата година край град Котел, като за нея са полагали грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна. Зимният сезон лешоядът е прекарал в национален парк в съседна Гърция, като пролетта на тази година е започнал своя полет обратно към България.

За съжаление, по време на прелета му лошото време и мъглата са го приземили в Кърджалийско, където бракониерски изстрел е прекъснал полета му, съобщават от „Зелени Балкани“.

„Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред“, пишат от организацията. Птицата е била открита окървавена и с прострелни рани, а опитите да бъде спасена се оказват безуспешни.

За случая са уведомени РИОСВ-Хасково и Окръжната прокуратура в Кърджали, където е образувана преписка и се води разследване.

„Зелени Балкани“ молят всеки, който има някаква информация или сведения за случилото се с лешояда да информира разследващите органи.