Атака, съпроводена с папарашки снимки, започна хазартният бос Васил Божков срещу наблюдаващия прокурор по някои от делата си Ангел Кънев. Според бизнесмена с 18 обвинения Кънев оказва „непрекъснат натиск върху служителите на НАП“, като обаче Прокурорската колегия на висшия съдебен съвет видя в публикацията във „Фейсбук“ натиск именно срещу прокурора.

„Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами“, написа Божков. До момента той не е използвал инициалите ИГ и не е ясно дали визира, например, главния прокурор Иван Гешев.

Статусът е придружен със снимки на Ангел Кънев пред сградата на НАП, като те видимо са направени от автомобил.

Именно фотосите станаха причина за реакция от страна на прокурорите от ВСС. „Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт.“, заяви колегията в официална позиция.

Тя на свой ред стана повод Божков да пусне нов статус от Дубай. „Снимките са изпратени от симпатизант. Дали е следил или не Кънев, няма как да знам“, подчерта бизнесменът и на свой ред нападна ВСС: „Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове?“.

И двете страни в спора подчертават, че ще отнесат въпроса към международните институции.