„СДС винаги е била консервативна християндемократическа партия и като такава членува в Европейската народна партия. Тези ценности (които СДС отстоява – б.ред.), според нас, в някои членове на конвенцията са нарушени. Ние не сме против духа на тази конвенция, която като цяло е насочена срещу насилието над жени, насилието в семейството”, коментира председателят на СДС Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице”.

„Като баща съм против дъщерите ми в училище да изучават различни от биологичните определения и всъщност това, срещу което ние от СДС сме, е въвеждането на т.нар „трети пол” и понятието gender. Това е точният превод на думата gender – социален пол”, каза още той.

„Нямаме против всеки да се изживява както иска, но имаме против това да бъде легализирано и общодостъпно за всички”, добави Лукарски.

По думите му би се получил проблем, ако мъж упражни насилие над жена, но след това самият той се заяви като жена и по определение това нямало да е насилие над жени, а сблъсък жена – жена. Друг проблем би бил, ако мъже, които се определят като жени, влизат в дамските тоалетни в училищата, даде пример той.

Отваря се широко вратата към еднополовите бракове, което е вредно за България като държава, защото може да получи искове в Страсбург – тъй като българският Семеен кодекс казва, че бракът е доброволно съжителство между мъж и жена. Така на всеки мъж, който се самоопредели като жена, ще трябва да признаем правото му да сключи брак с мъж”, смята Лукарски.

Според него може чисто юридически с една декларация парламентът да каже, че признава пола в традиционния му биологичен смисъл.

Луакарски коментира и убийството на бизнесмена Петър Христов, извършено днес.

„Винаги когато такива неща се случват, това е удар срещу държавността, както и другите престъпления, които станаха в последния един месец. Би следвало да се каже, че държавата не функционира добре… Надявам се да не е злонамерено и свързано с председателството (на Съвета на ЕС – б.ред.)”, каза още Лукарски.

Вижте целия разговор във видеото: