Срещата на петте десни партии преди дни прилича на събрание на Отечествения фронт (ОФ). Това коментира лидерът на СДС и бивш министър на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

СДС не присъства на събирането, защото не е бил поканен, каза гостът.

„По принцип смятаме, че трябва да се проведат разговори за някакво обединение в дясно извън ГЕРБ, извън Парламента, но те трябва да са не про- и анти- дадени личности, не на парче, а на идейна и политическа основа“, обясни Лукарски.

И най-големият политически фантазьор не може да си представи три от тези пет партии като десни – „Да, България“ ДЕОС и „Зелените“ – продължи той. – Това малко ми прилича на събиране от типа на Отечествения фронт от преди 9 септември, малко като едно ново ОФ, защото не виждам ясно изразени дясно-консервативни ценности, като говорим за дясно, нито при ДЕОС, нито при „Зелените“, нито при „Да, България“.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му СДС всъщност е отправил покана към ДСБ „за започване на някакви предварителни разговори във връзка с това, че считаме, че те са най-близки до нашите виждания за дясно-консервативни ценности. В същото време виждаме, че ДСБ участват в този ОФ. Лидерът на ДСБ заяви, че няма да се водят разговори със СДС, изобщо с формации, които не са напуснали управлението „Борисов 2“. БЗНС защо са там? Нямам спомени Николай Ненчев да е напускал правителството до края“ – посочи Лукарски. – Малко логиката се губи и малко пак ОФ – за едни може, за други не може“.

Снимка: Ладислав Цветков

Той обаче посочи, че „в такъв тип ОФ не бихме участвали“, защото ние не споделяме ценности, които те споделят във връзка с хомосексуалното съжителство, например. Учудвам се какво е общото във виждането за данъчна политика между ДСБ и останалите. Явно ги събират каузи анти определени личности.

Запитан дали СДС подкрепя Бойко Борисов в третия му кабинет, Лукарски отговори: „В никакъв случай не мога да кажа, че го подкрепяме или че сме против (...) ние сме опозиция на определени политики“, имаме определени забележки и конструктивни критики.

За предложения бюджет за догодина той коментира, че той не е добър. „Това е бюджет, който натоварва малкия и средния бизнес, спира свободната икономическа инициатива за сметка на засилване на социални функции. Направо бих го нарекъл социалистически проБСП бюджет, защото се наливат пари в доста нереформирани сектори. Бюджет на запушване на дупките – който е по-гласовит, той получава“.

Снимка: Ладислав Цветков

Лукарски не се съгласи, че държавата липсва в бедствената ситуация в Бургаско. „Просто човек е по-малък от държавата“. Моето впечатление е, че централната власт, областната и местната администрация си вършат работата дотолкова, доколкото им позволяват атмосферните условия, каза гостът.

Той призна, че продължава проблемът, че не се знае кой язовир на кого е. Собствеността на много от тях е неясна, много са частни, има и много микроязовири, за които дори широката общественост не знае, че съществуват, посочи Лукарски.

Вижте целия разговор във видеото: