Нов кръг консултации се проведе при президента Росен Плевнелиев. Днес на „Дондуков 2” отидоха ДПС и Реформаторския блок.

Реформаторите са готови да вземат мандата, но не виждат как ще го осъществят без подкрепата на ГЕРБ, а засега за това не е обсъждано.

Дали ще има правителство в рамките на този парламент не зависи само и единствено от РБ. Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, ще мислим и ще разсъждаваме, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. От тяхна страна няма такова виждане по въпроса. Това заяви лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски след консултациите на представителите на Блока при президента Росен Плевнелиев. Той поясни, че в РБ не са обсъждали въпроса за евентуално получаване на проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Лукарски допълни, че, ако утре от ГЕРБ кажат, че са склонни да ги подкрепят, ще седнат и ще мислят заедно с тях. Ако не ги подкрепят обаче, ще откажат мандата. Такива разговори до момента не са водени.

От Реформаторския блок няма да участват със свои представители в евентуално служебно правителство. Това каза съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски в отговор на въпрос на bTV.

Той допълни, че на срещата от РБ са се ангажирали, че ще направят всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджета на второ четене, защото не може да се остави държавата 7-8 месеца без бюджет. От РБ са посочили също, че антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене в парламента - за тях това е изключително важно, заедно с антитерористичния закон, както и отговорите на въпроса за референдума.

Има някаква идея да пишем някакви закони на коляно, да преобърнем цялата избирателна система на коляно, коментира Зеленогорски и допълни, че никога когато е правил нещо на коляно или много бързо, когато е управлявал, то не е било успешно. Според РБ трябва да има сериозна обществена дискусия по въпроса с изборното законодателство.

"Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди, от групата, която инициира референдума, подготвят различни дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система и при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници и това ще бъде десетки, стотици пъти по-скъпо за държавата", посочи Зеленогорски.

На консултациите от РБ освен Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски присъстваха председателят на ДБГ Меглена Кунева, Борислав Великов и Корман Исмаилов - заместник-председатели на РБ, Тодор Танев - от Гражданския съвет на Блока.

В президентството преди началото на консултациите влезе и лидерът на ДСБ Радан Кънев, но не присъства на разговора, а имаше отделна среща с президента.

Той поиска да има Консултативен съвет за нацонална сигурност, който да препотвърди външнополитическата ни ориентация. Според лидера на ДСБ в рамките на този парламент не може да има нов кабинет.

На въпрос защо Кънев не е присъствал на консултациите на РБ, Найден Зеленогорски каза, че на среща вчера на Изпълнителния съвет на Блока, на която са били обсъдени темите на консултациите, е била оторизирана групата от хора, които да представляват РБ на днешната среща.

По-рано през деня от ДПС обявиха, че още при съставянето на кабинета Борисов управлението е било изчерпано.

Карадайъ не уточни кога да са предсрочните избори, но обяви, че служебният кабинет трябва да се прави от новия президент.

Консултациите продължават утре с групите на Патриотичния фронт и Български демократичен център. Вероятно другата седмица ще има и Консултативен съвет за национална сигурност.