Лидерът на СДС Божидар Лукарски няма да подава оставка, заяви той в предаването „Лице в лице”.

„Хората, които ме познават, знаят че съм доста твърд и това не е на дневен ред за мен. След вчерашната ситуация, особено след изпълнението на този пасквилен сценарий и опитът за разбиване на партията, казвам им на тези хора да не очакват да се откажа.(...) В момента няма алтернатива, защото уставът съвсем ясно казва как се взима оставката на председателя на СДС с две трети от списъчния състав на Националния съвет. Доста са далече от това число и затова беше и този сценарий".

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че не мога да се извиня от името на сценаристите, каза Лукарски.

По думите му това е сценарий за разбиването на СДС и за края му:

„Сценарият с доста сериозен агентурен почерк, според мен съставен извън полето на партията, обслужва чужди интереси, тъй като беше явно, че вчера, освен че ще се гласува моята оставка, трябваше да се проведе и един политически дебат за бъдещето на партията.

Благодарение на този скандал в крайна сметка, независимо от това как е продължило събранието, с какви административни решения и т.н. , колко е легитимно и други подобни, които не ми се навлиза в подробности сега точно да тълкувам, този дебат не беше проведен.

Явно, че има хора и политически сили извън партията СДС, които се страхуват от тази линия, която аз прокарвам, а именно тенденция за едно бъдещо обединение на принципа на консервативно-патриотичните идеологии”.

Лукарски допълни, че вчера е трябвало да се води дебат за политиките и да се говори за бъдеще с патриотични и консервативни организации. Той каза, че изключва съюз с Да, България и Зелените, а ДСБ, след като са си направили коалиция, са се изключили сами.

„Видях и сутрешната изява на господин Радан Кънев. Виждам сериозна комуникация между този сценарий и определения от типа на „Лукарски води партията към фашизъм и т.н., доста силни определения. Явно някои хора доста са уплашени от потенциалната сила на един такъв хипотетичен съюз".

Мутри вчера не е имало, обясни той.

„Имаше охранителна фирма, която има лиценз, защото очаквахме такъв цирк. В интерес на истината чак такъв цирк не очаквахме. Вътре в залата имаше доста сериозна агитка, включително и от роми. Имаше лица от ромски произход, които по даден знак освиркваха, викаха, скандираха. Те не са членове на СДС, никой досега не ги е виждал, не са и членове на Националния съвет”, каза Лукарски.

"Няма лошо да има роми членове на СДС, в Изпълнителния съвет имаме даже такъв господин. Видях един от водачите им, един известен кръчмар от Сопот, бащата на Георги Пилев от хората на Емил Кабаиванов, член за съжаление на Изпълнителния съвет. Той водеше тази агитка основно".

Тяхното действие и тяхната роля също е сериозно отразена в този сценарий, обясни Лукарски:

"Сценарият е трагичен по-скоро и е наистина сценарий за разбиването на СДС. Има конкретни моменти, в които Кабаиванов кога взима микрофона, кой кога скача, грабва микрофона, взема думата, чух смехотворни твърдения от страна на господин Кабаиванов, на който явно напоследък да лъже му е доста голямо хоби, че хората от варненската организация, хората, които сме подкрепяли, били подхвърлили този сценарий.

Да де, ама той се би като матрос на амбразурата да го скрие и да го скъса, същият този господин Кабаиванов. Към момента, в който този сценарий в тази батална сцена беше изваден, господата от т.нар. превратаджийски екип вървяха едно към едно по него и бяха изпълнили неговата първа страница с абсолютно конкретните действия, които са отразени в него. Така че, крадецът да вика дръжте крадеца, не е некоректно, а е една сериозна манипулативна лъжа”, допълни председателят на СДС.

Извънпартийни интереси стоят зад този сценарий, категоричен беше той. 

"Има доста хора, включително в управляващата коалиция в момента, които не биха искали такъв съюз да се състои, защото такава евентуална формула, за която аз говоря, би застрашила доста интереси електорално".