Протест пред Народното събрание се проведе в София. Исканията – оставка и промяна на политическата система. Организаторите заместиха конкретиката с агресивно отношение към журналистите.

Протестът започна с очаквания в него го да се включат предимно българи, пристигнали от чужбина.

В първите редици обаче беше вечният демонстрант Йоло Денев, дойде и наскоро прекратилият гладната си стачка Николай Колев – Босия, който отбеляза, че „още зреене трябва, за съжаление”.

Снимка: bTV

Опитите да зададем въпроси на един от организаторите на протеста, Емил Русанов, завършиха без успех. Според източници на bTV, Русанов е известен на полицията. Бил регистриран за кражба.

Снимка: bTV

Сред хората, които пречеха на екипа на bTV беше означена като стюард жена, която показва сериозна гражданска активност за втори път това лято – преди това беше в Шарково, пред дома на Баба Дора.

Тогава беше в компанията на Тодор Атанасов, заради когото от ГЕРБ попитаха лидера на БСП дали е давала указания на хората на блокадата.

Участници в блокадата в Странджа дойдоха на протеста на българите в чужбина
Снимка: bTV

Той също беше на днешния протест. Както и някои регионални сайтове, които силно се бяха активизирали около чумната истерия.

Не се материализираха апокалиптичните прогнози на някои медии, че Денят на отворените врати в президентството ще бъде използван за предизвикване на безредици - макар и с усилена охрана, посещенията на "Дондуков" 2 продължиха цял ден без проблеми.

В късния следобед протестът приключи и движението в района беше възстановено.

Днешните събития не бяха коментирани официално нито от кабинета, нито от опозицията.