„Доноси“, на които се основават повдигнатите от прокуратурата „неаргументирани и безпочвени обвинения“ и които съсипват „невероятен екип“ – според бившия управител на НДК Мирослав Боршош това виждаме в процеса срещу него за неправомерно изразходване на неправомерно изразходвани 3,5 млн. лв. бюджетни средства. В последната си дума преди прочитането на присъдата той поиска да бъде оправдан.

Според него „напълно несъстоятелните, неаргументирани и безпочвени обвинения на прокурорите“ се основават на „доносите на уволнени и санкционирани от мен служители, които не притежават никакви професионални качества и работна култура“.

„Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един невероятен екип. Екип от хора, които работеха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност. В това бездуховно време ние в НДК показахме, че е възможно когато вършиш работата си честно и всеотдайно можеш да променяш държавата си“, заяви Боршош.

В съдебната зала той похвали работата на своите подчинени: „Успяхме да създадем впечатляващи нови пространства и форми, немислими до тогава, които доведоха до увеличаване на приходите с близо два милиона и половина годишно, това е ярък пример за налагане на нов мениджмънт на културата“.

В края на изложението си, той отбеляза, че днес се навършват 40 г. от откриването на НДК и за него е чест да бъде „един от тези, които превърнаха сграда създадена за тоталитарни партийни конгреси в съвременен европейски значим център за култура и духовност“.

По-рано в хода на делото показания даде и вицепремиерът Томислав Дончев, който посочи, че е имал разногласия с Мирослав Боршош по отношение на ремонта на двореца на културата и на европредседателството: „Имах притеснения, че разходите са в темп, който не съответства на приходите. Така се формираха дефицити, а за част от тях така и не получих документи“.

Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев също е подсъдим, като в последната си дума също поиска да бъде оправдан по всички обивнения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!