12 пожарни служби остават без професионални екипи. Дни преди началото на туристическия сезон, без пожарни служби ще останат Боровец и Пампорово.

От синдикат "Огнеборец" се притесняват, че реформата ще забави времето за реакция, а при пожар първите минути са най-важни. От пожарната в Самоков до Боровец пътят продължава 11 минути, но в идеални условия – без сняг и трафик. 

Светлин Василев от синдикат "Огнеборец" посочи, че така времето, когато ви гори къщата ще се увеличи от 15-20 на 35-40 минути.

Директорът на пожарната посъветва хотелиерите да си направят частни пожарни служби.

В Боровец припомнят за причината да се създаде служба там. През 1988 г. е горял хотел „Мусала”, а хората са скачали през прозорците.

Преди 30 години в пламъците загиват 6-тима души. Един от пожарникарите, рискувал тогава живота си, за да бъдат спасени десетки и днес работи в пожарната в Боровец.

Снимка: Пресфото БТА

Само преди седмици 8 души са извадени от друг пожар. Хората, които днес ремонтират, казват че Боровец през зимата се превръща в малък град и е напълно ненормално малък град да е без пожарна.  

Кметът на Самоков Владимир Георгиев предупреди, че ще се стигне до отлив на чужди туристи. 

Снимка: Пресфото БТА

Изненадани са и хотели и пожарникари в Пампорово. "Представете си при зимни условия и тежък път как биха могли да реагират пожарни коли от Смолян и Чепеларе. Това са хотели, в които хората спят. Представете си, че трябва през нощта да се действа”, коментира председателят на УС на Съюз на родопските хотелиери.

Пожарникарите се притесняват, че при зимни условия достигането до хижите които са високо в планината ще е все по-трудно, ако се тръгва от Самоков.