Шенгенското пространство не се охранява добре. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като подписа декларация за намерение за сътрудничество в областта на сигурността и противодействието на престъпността с баварския си колега Маркус Зьодер.

Българският министър-председател допълни, че миграционният проблем у нас е решен на 100%

Снимка: БГНЕС

„Изявих своите претенции към колегата Зьодер, затова че Шенгенското пространство не го охранявате добре. Ние с Турция имаме споразумение и го спазваме перфектно. Нашите проблеми са с гръцката граница. Моля да направите така, че Шенгенското пространство да се пази добре. Сега ние се пазим от Шенгенското пространство“, посочи премиерът.

Според баварския министър-председател Маркус Зьодер, България показва, че е силна в запазването на външната граница на Европейския съюз.

„България показва колко силна и стабилна е тя и колко силни, важни и значими са усилията за запазване на сигурната в границите на ЕС. България също получи подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но тя и със собствени средства вложи много усилия, за да осигури именно защитата на тази външна граница“, заяви още баварският премиер.

Борисов посочи още, че България е на първо място в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии.

По думите му страната ни е доказала, че се справя с нелегалната миграция. „Мисля, че сме на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии“, каза Борисов.