Поне според мен, ако сме стриктни, дисциплинирани и хора си носят маските и шлемовете и не се стига до струпвания, можем да преодолеем по най-лекия възможен начин тази криза – така премиерът Бойко Борисов задочно отговори на възникналите днес въпроси дали ще се стигне до ново пълно затваряне на България заради влошаващата се епидемична ситуация.

Във видео от МС преди началото на Европейския съвет с негово участие, министър-председателят в монологична форма презентира дневния ред на срещата. „Има и по-тъмни краски от нас“, отбеляза той, докато показваше карта на разпространението на коронавируса на територията на континента.

Премиерът не пропусна да коментира и скандалния казус от Пловдив, където двама пациенти с COVID-19 починаха след чакане на стълбите на отделение. „Мъчно ми е за всеки един човек. Това е недопустимо, надявам се да не се получава повече – виждате какви пари се инвестират в здравеопазването (…) всичко, което са поискали, правителството разполага…“, възмути се Борисов.

Ще се обсъжда създаването на Европейски здравен съюз с цел да има общ подход при тази и следваща здравни кризи, стана ясно от думите на Борисов.

Той подчерта, че нашата страна остава твърдо зад позицията, че европейските пари за възстановяване трябва да са обвързани с върховенството на закона.