„Има два подхода – да постъпим като Орбан или да търсим решение на проблема с ваксините ЕС, както искаме да го направим ние като членове на ЕНП“. Това заяви българския премиер на съвместна пресконференция със своите колеги австрийския канцлер Себстиан Курц, чешкия министър-председател Андрей Бабиш и правителствения ръководител на Словения Янез Янша. 

На работна среща четиримата министър-председатели дискутираха проблемите с ваксинационната кампания срещу коронавируса в Европа, а в обсъжданията чрез видеовръзка се включиха и техните колеги от Латвия - Артърс Кришянис Каринш, и Хърватска - Андрей Пленкович.

Шестимата лидери се обединиха около позицията за  разпределение на ваксините въз основа на процента на населението на всяка страна членка. След срещата премиерите на Австрия, България, Чехия и Словения поискаха промяна на механизма, по който се разделят в момента препаратите за имунизацията срещу коронавируса в ЕС.

„Има несправедливо разпределение на ваксините надолу по веригата“, заяви българският премиер Борисов, но допълни, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейският съвет са свършили "добра работа" при сключването на договорите с фармацевтичните компании и проблемът не е там.

Снимка: Reuters

Борисов и Курц подчертаха, че тяхната цел не е да се търси вина и да се отправят обвинения, а да се намери решение на проблема с разпределението на препаратите за ваксинация в рамките на Съюза.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изтъкна, че идеята е била да се започне едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да се демонстрира европейската солидарност и че заедно можем да се справим с пандемията, но картината в момента е съвсем различна заради забавянето на доставките от фармацевтичните компании.

Австрия е на 12 място по ваксинирани в ЕС, а има страни, в които имунизираните са 5%. Това показва, по думите на Курц, че имаме проблем с разпределението и няма пропорционалност при доставките.

Снимка: Reuters

„Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп и затова трябва да се направи корекция в разпределението", заяви Себстиан Курц. 

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет, а сега се въвеждат други процедури. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, а гаранцията за качество е на Европейската агенция по лекарствата. Затова поръчахме съответните дози от тези ваксини. На страните членки беше казано да се въздържат да купуват от руската и китайската ваксина. Ние спазваме договореното и всички по едно и също време започнахме да ваксинираме. Компаниите обаче не спазват договорите си за доставки. Нещо повече - те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение. Вярвам на ЕК и че от новодоговорените допълнителни  ваксини ще бъдат дадени на тези, които са по-назад в имунизацията", заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че „ваксинационната кампания е много важна за процеса на изборите у нас".

При настоящата ситуация някои стани вече ще са постигнали колективен имунитет през май, а други още ще чакат ваксини, отбеляза Борисов.

„Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар", заяви българският премиер.

Австрийският канцлер Себастиан Курц предлага нов механизъм на разпределение, при който страните, които са получили повече ваксини като Малта да ги предостъпят на други държави членки пропорционално на населението. 

Миналата седмица Курц призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да обсъдят въпроса на най-високо ниво. 

Борисов изрази надежда, че "несправедливостта" ще бъде поправена по време на видеосрещата с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

Освен проблема с ваксините и въпроси за корупцията в България

Макар основната тема на пресконференцията да беше разпределението на ваксините срещу COVID-19 в ЕС,  австрийски журналист попита премиера Борисов дали мисли, че може да си повиши за оставащото време до изборите доверието, спаднало към него заради проблема с ваксините, корупцията и свободата на медиите. 

"Аз съм печелил много пъти избори, социологическите проучвания дават разлика между 10-15% за ГЕРБ. Що се отнася до медийната свобода, най-големите медии се държат от чуждестранни компании. По никакъв начин не са свързани с нас", отговори премиерът Борисов.

Според него показателно за ситуацията с върховенството на закона у нас е, че има много чуждестранни инвеститори, включително и големи австрийски компании.

По неговите думи в България има толкова голяма свобода на словото, каквато за други държави е трудно да се каже, че съществува.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!