„Мисля, че правителството не трябваше да праща заместник-министър, на когото не му знаем името, да обяснява за териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони. Двата основни въпроса са заместващата мощност при спирането на въглищните централи и запазването на работните места".

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Да не слагат каруцата пред коня с фирмите, защото първо са работните места на хората“, заяви той.

„Очакваме премиерът и Министерският съвет да вземат мерки. Както се вижда до момента не са взети, ще видим днес какво ще стане, важното е да се случат в региона проекти, които ще запазят работните места и хората ще бъдат доволни - за момента не го виждаме това“, заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Тази сутрин започна протест на „Топлофикация-Русе“ заради териториалните планове за справедлив преход, в които ТЕЦ-Русе не присъства. Работниците затвориха кръговото кръстовище при Дунав мост.

Енергетиците настояват за отлагане на точката за териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Според протестиращите затварянето на въглищните централи през 20206-а не само ще остави без работа близо 2000 души от Русе и региона, а ще лиши от парно и топла вода 20 000 абонати в града. Работниците настояват приемането на териториалните планове да се отложи с 6 месеца и засегнатите дружества също да участват в договарянето. Исканията са ТЕЦ-Русе също да бъде включен и да получи средства за прехода.

Протест на миньори и енергетици, работещи в ТЕЦ Бобов дол, затвориха автомагистрала „Струма“.

Заетите във въгледобивния комплекс "Марица-изток" също блокираха тази сутрин движението на няколко ключови точки от област Стара Загора. Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково. Протестиращите блокираха и главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.