Редица критики бяха отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към служебния кабинет и президента Румен Радев.

Той определи поведението на правителството като партийно и ги сравни с предизборен щаб. Поводът – говорили срещу ГЕРБ и не работели активно по подготовката за предстоящите избори.

„Те не могат да обяснят как ще защитят машините в чужбина. Почвам вече да се съмнявам, че те искат по този начин да съборят изборите и по този начин да продължат с една еднолична диктатура до президентските избори – с предизборен щаб на Радев. БСП са навсякъде, днес им видях още един зам.-министър в земеделието“, каза Борисов при среща с млади представители на партията. Заедно с него бяха и лидерът на ГЕРБ - младежи Георг Георгиев, Делян Добрев и бившият депутат Христо Гаджев.

Борисов определи като лъжа твърденията за проблеми с бюджета и допълни, че ако е било, нямало да се удължат добавките от 50 лв. към пенсиите и антикризисните мерките за бизнеса.

„Току-що Асен Василев (б.р. министър на финансите) е казал, че към началото на май бюджетът има сериозни проблеми. На него са му казали: „Сине майчин, ти какви глупости си говорил“. Имало е обаждане. На 23 май е казал, че теглене на нов държавен дълг вероятно няма да се наложи до края на юли и фискално страната ни стои добре. За около 30 минути се срива бюджетът за това момче, само да угоди на кандидат-президента“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ коментира и кадровите рокади, извършени през последните седмици: „Кандидат-президентът Радев възлага на неговия заместник, сега служебен премиер (б.р. Стефан Янев), да смени еди-кой-си. И същият този служебен кабинет, пратен от Радев връща предложението, а той издава указа. Къде е балансът на властите? Нали в това ни обвинявах“. 

Скандалът подслушването

Според Борисов нерегламентирано подслушване на опозиционни политици не е имало.

„Те нямат нищо. Те очакваха, както миналото лято – експлозия – ГЕРБ подслушва. Те са толкова словоохотливи и така обичат да ходят по студиата, и дори на елементарен въпрос: „Кой му е началник на кабинета?“( б.р. на вътрешния министър Бойко Рашков)(…), той казва, че това е провокативен въпрос. Обвиняват ГЕРБ. Първо той в предизборна кампания не трябва да говори за която и да е политическа партия, не за нашата. Трябва да си подреди само изборите, той не може да ми дава оценка. Неговата червена партийка съм я побеждавал 15 пъти. С какво право? Само смях може да събуди у мен“, каза Борисов.

„Атанасов говори, ще ме извините в цифрите, но те не са и най-важни, за 32-ма. На другия ден Хаджигенов говори за 82-ма. Днес Бабикян говори за 26-ма. Излиза, че уж „контролираните“ служби са дали информация на всички управляващи партии в момента, събрани около Радев, само ние не знаем. Ами, вие като знаете защо ги укривате? От какво се плашите, ние сме в опозиция – всички институции са ваши“, добави той.

По думите чрез твърденията за подслушване се готви „Костинброд 2“.

„Няма нищо, затова поголовно сменят. Ще влезнат в стопанствата на служби, дирекции – да търсят нещо, за което да се захванат. Ако намерят – хубаво. Ако не намерят – ще изфабрикуват записи, така, както изфабрикуваха миналото лято. Ще режат, ще кълцат, ще сглобяват. Те, ако имаха, щяха да са ни убили още днес. Щяха да излязат и да кажат: „Този и този политик са подслушвани от тази и тази служба, по еди-кое си дело. И ако има разработка – тогава коментираме. Щели да ни кажат след месец. Излиза, че само аз не знам кои са подслушваните, а всички останали знаят“, добави Борисов.

Той посочи, че БСП са превзели през задния вход министерствата.