„Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във Военномедицинската академия (ВМА).

Той разгледа ремонтираните четири операционни зали на Катедрата по ортопедия и реконструктивна хирургия.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че болницата ще изработи проект за роботизирана хирургия. Премиерът посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

Борисов разгледа новите операционни зали, които са облицовани с панели от неръждаема стомана и на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа.

Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Бойко Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните.

Във ВМА вече са доставени необходимите количества хлорохин. Премиерът от своя страна разпореди на началника на ВМА в качеството му на председател на Националния оперативен щаб да проследи дали важният за лечението на COVID-19 медикамент е достигнал до всички областни болници и в звената, където е необходимо.