„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и зам.-председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Той бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа.

„Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов.

Той добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

„Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, заяви Бойко Борисов.

Той разпореди на здравния министър да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.

„Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с PCR, без PCR, с антигенен тест, със "зелен паспорт" или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, категоричен бе премиерът.