Свидетели сме на един страхлив премиер, каза на брифинг лидерът на ГЕРБ и бивши премиер Бойко Борисов.

Той заяви, че се е запознал с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

„В текста са включени всички и опасения, и страхове и това, което касае България“, каза Борисов.

„Вярвам и на президента Макрон, и на Европейската комисия. До този момент всичко, което се е случило добро в България, е благодарение на ЕС“, допълни той.

„Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки, и непопулярни решения. В момента Запад, НАТО, Европа искат разширяването на Балканите“, заяви още Борисов.

„Не мога да си представя как премиер най-важната тема за Европа, за Америка, за нас казва, че не я е чел. Вчера отново излъга, че ще отиде на съвет, ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Защо е този страх? Нали е много смел, от кого се страхува?“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречат на честното лъжливо момче. И който не е с него е мафия“, продължи Бойко Борисов.

Той е помолил депутатите от ГЕРБ да дадат „зелена светлина“ на Северна Македония и Албания за членство в ЕС.

Малко по-късно се появи и първата реакция от Европа.

Еврокомисарят по съседство и политиката на разширяване Оливер Вархели благодари на Бойко Борисов в „Туитър“.

"Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения пред парламента, за да може Европа да продължи напред", написа той.