Премиерът Бойко Борисов бе отличен със специалната награда „Факла на свободата“ на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ). Това е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският премиер стана първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани за защита на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето съветско пространство.

Снимка: Министерски съвет

До този момент наградата, която датира от 1991 г., е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за борбата с антисемитизма. 

При удостояването с наградата премиерът Борисов отбеляза, че страната ни активно работи с българската и световната еврейска общност.

„Но това, което никога няма да забравим и предаваме на нашите деца, е спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи в България, по времето на Втората световна война - безпрецедентен акт и проява на гражданска смелост на нашия народ, на Българската православна църква, на видни наши общественици и интелектуалци“, заяви министър-председателят. 

Снимка: Министерски съвет

На срещата присъстваха също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и посланикът на Държавата Израел - Йорам Елрон, съобщиха от Министерския съвет.

В рамките на разговора премиерът Борисов очерта, че българското правителство работи за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и за постигане на конкретни измерими резултати в ключови области. Такива са сигурността и отбраната, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките между народите. 

„Основна цел на усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество със САЩ е привличането на нови преки американски инвестиции“, изтъкна премиерът.