ГЕРБ остава опозиция в новия парламент, при настойчива молба може да даде нужните депутати за избиране на правителство, но останалите политически сили в Народното събрание трябва да си поемат отговорността за реториката си в последните месеци и да подкрепят кабинет на ИТН, въпреки унизителния за тях начин, по който съставът беше директно обявен от Слави Трифонов. Това стана ясно от брифинг на Бойко Борисов в партийната централа.

В продължение на повече от половин час в предимно монологична форма и с периодични аплодисменти от подчинените си, бившият премиер предимно се караше на останалите т.нар партии на протеста. Включително чете предишни и настоящи изказвания на лидерите и показваше вестникарска корица, на която Мая Манолова, Христо Иванов и Тошко Йорданов са изобразени като космонавти на „Мисия 121“.

„Вие надробихте тая попара гореща, горчива, гадна. Ако оставите народа на Румен Радев, ако вие, водени от Румен Радев, ни вкарате в трети избори и не направите правителство, няма никакво значение какво ще се случи с ГЕРБ (…) Направете си правителство, понесете си отговорността за това, че 2 месеца не спряхте да говорите за Бойко Борисов и ГЕРБ. Една думата нямате срещу Слави Трифонов, не ви ли интересува кой е зад него и кой го е предложил?!“, запита Борисов.

Той призова Трифонов да направи „кабинет от 40 министри“: „Дай им постове на тия, ще съсипят народа септември-октомври!“. Според него лидерът на ИТН предлага такъв кабинет именно, за да не получи подкрепа и после да иска по-висок резултат на следващ вот.

Борисов предупреди: „Извинявам се на народа, че много ще страда, ако те не направят правителство (…) След това шоу идва глад“.

Той нарече служебните министри „некадърници“ заради липсата на български план за възстановяване.

Бъдещи творчески планове

„Какво ще правя в парламента си е моя работа“, категорично заяви Борисов, който след това подробно обясни всъщност какво ще прави в новото Народно събрание.

ГЕРБ ще върнат мандата, няма да подкрепят и запазване на служебното правителство, защото „то е рожба на всичките тези токсични партии“. Парламентарната група обаче ще влезе в пленарната зала.

Ако останалите имат 111 депутати и се нуждаят от подкрепа „ще им дадем, но само ако дойдат тримата (Иванов, Манолова и Йорданов – б.р.) и си поискат“. „Отворен съм на диалог, всякакъв, стига да има кой да го води“, заяви Борисов.

Там може и да не влезе като депутат: „Като гледам как са ме почнали с разпити, по-добре да не влизам, за да не утежнявам на полицаите работата“. „Я Слави да го натиснат така – да видите какво ще стане с ИТН, ще се разпаднат“, категоричен беше той.

В края на брифинга стана ясно, че поне към момента Борисов не се цели в президентския пост: „Аз съм се науправлявал, личното ми его е толкова удовлетворено. Няма българин, който да ме стигне в следващите 20-30-40-50 г. като успехи, като изборни резултати. Не ме блазни“.

По думите му ГЕРБ имат кандидат-президент: „Умен, висок, красив, с коса, професор“.