"Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим", заяви лидерът на партията Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

"Ние сме убедени, че само общата отбрана на всички като един ще спрат агресията. И сме убедени, че ако се допусне заради никаквата ни политика в момента конфликт, ще понесем тежки загуби. Дали американски, дали френски, дали каквито и да са войници - те са натовски. Така че ние подкрепяме", добави той.

Борисов коментира и че това не е наша агресия, а отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия.

Той призова за решителност от страна на България по отношение на напрежението НАТО-Русия.

"Ние трябва да бъдем изключително решителни и ако управляващите имат куража и волята, да подкрепим всяко едно решение, което гарантира нашата отбранителна сигурност. Казвам - отбранителна. Това не значи да изпращаш войски, а съгласно плановете на щабовете на НАТО да изпълните нашите съюзнически договорености. И по никакъв начин да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае. Трябва да бъдем максимално решителни. И въобще тук не става въпрос за нашите отношения с Русия”, каза Борисов.

Той отправи критики към външния министър по темата.

„Дни наред чакам външният министър да има активна дипломатическа дейност, а тя дори не отива на съвета на външните министри, а изпраща заместник. В момента България, като една от държавите най-тежко застрашена, ако се стигне дори до локален конфликт и санкции срещу Русия, ще бъде потърпевша. Тук външният министър всеки ден трябва да е в една от тези критични държави, включително в Москва, включително и Брюксел", заяви Борисов.

Според него и енергийният министър е некомпетентен.

"Учуден съм как е възможна такава некомпетентност относно доставките на газ. Че министърът на енергетиката е некомпетентен, това всички го виждат. Учудваща е такава некомпетентност, че Русия ще ни спре кранчетата. Тя няма интерес да "бомбардира" този поток", коментира Борисов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!