Денят на Варна се оказа особено активен за премиера Бойко Борисов и придружаващите го в морската ни столица министри. Куп новопостроени обществени обекти чакаха официално прерязване на лента от премиерската ръка.

Министър-председателят откри многофункционална спортна зала на Варненската първа езикова гимназия, изградена на площ от 1400 кв. м за 1,8 милиона лева. Залата е предназначена за колективни спортове, но в нея могат да се изнасят и концерти, посочи пред медиите Борисов.

Част от „щафетното” рязане на ленти стана и разширение на варненската детска градина „Христо Ботев”, което осигурява допълнителни 180 места. Премиерът поздрави децата и родителите с новата придобивка и обеща държава да продължи да помага на общината в развитието на инфраструктурата й. От началото на есента във Варна предстои започването на строежа на две нови ясли и две нови детски градини, похвали се пред Борисов кметът на морския град.

Заедно с ресорния министър Лиляна Павлова, правителственият ръководител „приведе в експлоатация” и поредния пътен обект, част от приоритетната инфраструктурна програма на кабинета. Става въпрос за реконструиран участък на булевард „Ген. Колев” и пространството около него.

Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие”, финансирала досега спортни площадки, зони за отдих, беседки, пейки, уличното осветление и ремонтирането на редица варненски улици. Във връзка с европрограмата Павлова посочи, че има възможност да бъдат усвоени още около 5 млн. лева за пълното реновиране на голям централен район в града.

Част от обиколката на премиера стана и новостроящия се храм "Св.Прокопий Варненски" в крайморския град, за чието изграждане управляващата партия вече даде 100 000 лева. Борисов обаче пое ангажимент да окаже съдействие за още финансова помощ за църквата, отбелязвайки, че от ГЕРБ са дарили същата сума и на митрополията в Ловеч.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителствената делегация, в която бяха включени транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Лиляна Павлова и военният Аню Ангелов, присъства и на малко „по-приключенска” проява - учение по търсене и спасяване на море, което се проведе в акваторията на Варненския залив.

Тренировката бе съвместна между изпълнителна агенция "Морска администрация" и Военноморските сили и представляваше разиграване на ситуация, в която двама души са скочили в морето от борда на бедстващ кораб при влошаващи се метеорологични условия.
В операцията по тяхното търсене и спасяване се включиха катери и хеликоптер.

И в утрешния ден програмата на министър-председателя е пълна. Предстои му откриване на нов скенер в МБАЛ "Св. Анна" във Варна, както и полагане на първа копка на българския участък на междусистемната газова връзка България-Румъния.