"Положихме огромни усилия, за да изпълним всеки поет ангажимент за повишаване на доходите, дори в условията на пандемия. От 1 януари минималната работна заплата е 650 лева, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв., за което са осигурени 474 млн. лв. От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5%. Продължава и подкрепата за бизнеса".

Това обяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с кабинета, което свика в съботния ден.

Борисов отбеляза още, че от началото на настоящата година възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час, а минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден, след като през октомври беше увеличено от 9 лв. Също така до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите си за втора пенсия от универсален фонд в НОИ, ако сметнат, че така ще е по-изгодно за тях.

Министър-председателят напомни, че продължава подкрепата от 50 лв. към пенсиите за 2,1 млн. пенсионери. Обеща, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна.

Отчете още, че през новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Също, че семействата ще имат право на детски надбавки или на данъчни облекчения в зависимост от доходите, а нискодоходните ще имат право и на двете. Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родителите.

Министрите по ресори също отчетоха какво е постигнато и кои мерки в подкрепа на бизнеса и работниците ще продължат да действат и през 2021 г.

По отношение на ваксинацията срещу коронавируса министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече се създава организация за стартиране и на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие.

Министърът на здравеопазването докладва също така, че към момента ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки – 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаразените.