На път за откриването на магистралата от българската граница до сръбския град Ниш премиерът Бойко Борисов показа от хеликоптер строителството на трасето на българска територия. 

"Това е нашият участък на строящата се АМ "Европа", която е част от трансевропейския коридор номер 10, свързващ Лондон с Истанбул. Тя включва три участъка с обща дължина 48 км – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до Северната скоростна тангента на София. В момента се работи с бързи темпове в 17-километровия участък от Драгоман до Сливница, който трябва да е готов през 2021 г.", написа във "Фейсбук" Борисов.

През този месец ще започнат строителните работи и в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман с дължина 14,5 км. Третият участък от магистрала "Европа" е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента и е с обща дължина 16 км. За него предстои да бъдат предприети действия по процедиране на изготвения парцеларен план с цел отчуждаване на терен.

"Новото трасе на АМ „Европа“ вече се асфалтира. Догодина по това време участъкът от Драгоман до Сливница ще е готов. Това е едно уникално съоръжение. Българските работници работят активно и в събота. Съобразихме се с реколтата, като изчакахме хората да си я съберат", написа още Борисов в социалната мрежа, публикувайки снимки.

"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар", каза Бойко Борисов в Ниш.

Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

„Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия“, подчерта премиерът Борисов.

Той акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

„България днес е по-близо от всякога”, каза сръбският президент Вучич, подчертавайки, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез „Балкански поток“.

Участъкът, който бе открит днес, е с дължината 86,9 км. Строителните дейности по изграждането му започнаха през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро.

Изграденото трасе включва 87 моста, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и пет детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 куб. м бетон, 37 000 т арматура и около 780 000 т асфалт.

Тази магистрала ще свърже двата района - Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „Константин Велики“ в Ниш.