„Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят!“ Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“ по повод днешния ден, в който Европа отдава почит на жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.

„Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес. Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела.
Поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими!“, гласи още постът на премиера.

Този пост идва ден, след като президентът Румен Радев отново призова за оставка на правителството и предсрочни парламентарни изобри. Още първите дни на протестите с искане оставката на кабинета и на главния прокурор Радев слезе при недоволните и в един момент размаха свит юмрук.