След вчерашното съпътствано със скандали решение на депутатите минималната пенсия става колкото минималната работна заплата, като това се прави само в угода на Румен Радев и предстоящото му участие в изборите, а следващото правителство или ще вдига данъци, или ще тегли голям дълг, или ще трябва да се самоубие политически като орязва разходи. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

„Всичко е подчинено на това Радев да стане президент – дали държавата ще фалира, какво ще се случи след това – няма никакво значение: всичко за благото на човека Румен Радев и неговата компания“, категоричен беше бившият премиер.

По думите му „няма разумен човек, който да оправдае това скачане на пенсиите и публичните разходи“. Според сметките на ГЕРБ още преди актуализацията на бюджета сме на 5% дефицит и има риск от наказателна процедура за свръхдефицит, която ще удари следващото правителство: „Правителството, което ще е, трябва в рамките на 1 година всички разходи да ореже и да се самоубие. Това прави Радев – самоубива следващото редовно правителство. Аз в такъв годеж няма да вляза!“.

По думите му единствените два изхода са „или да теглим огромен дълг“, „или да плащаме с данъци“.

Той предложи на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който нарече "наддаване" цялата ситуация с бюджета, двете партии да напуснат парламента и така да не може да се приеме нищо повече.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев също разкритикува цялата процедура, като подчерта, че тя показва, че партиите не разбират материята, по която работят. По думите му забавянето на Плана за възстановяване, приходите от който са заложени в актуализацията, може да доведе до дефицит от 1,6 млрд. лева.

Кандидат-президентът на ГЕРБ - има време

Борисов отново отказа да назове името на кандидата на ГЕРБ за президент, като отбеляза, че до началото на предизборната кампания на 14 октомври има много време и е важен форматът на изборите - различни дати или "2 в 1".

По думите му при "2 в 1" кандидатурата трябва да е силно партийна, за да помогне и на депутатската листа, докато в противен случай трябва да се търси гражданска номинация, която да обедини около себе си различни кръгове с цел "да махнем Радев".

"Държавата има един проблем и той се казва Радев", подчерта Бойко Борисов.