Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Това се случи по време на партийна сбирка в града под тепетата.

Борисов поиска от поста да си тръгне и заместник-кметът по строителство Пламен Райчев. Строежът на стадион „Ботев“, който глътна милиони и все още не е завършен преля чашата на търпението на Борисов. Към момента Здравко Димитров не казва ще си подаде ли оставката и така остава въпросът: „Ще има ли предсрочни местни избори в Пловдив, преди тези наесен?“.

Поисканата оставка едва ли е изненада за пловдивчани, след като преди близо два месеца, отново в Пловдив Бойко Борисов заяви, че Здравко Димитров няма да е наесен кандидат за кмет, тъй като не се справя.

Борисов призова кмета на Пловдив да си тръгне от поста заради забавения строеж на стадион Христо Ботев. Заради казуса ГЕРБ получавала обвинение в корупция.

“Веднъж се месих за пробив, втори път за панаира, трети път, четвърти път за стадиони, аз не съм ви кмет. Обичам го, уважавам го, но не се справя и ни създаде проблем. Миналата неделя разговарях за последно с кмета и му казах да отиде да си оправи бакиите, той ми каза, че излиза в отпуска щото трябва да си обърне внимание“, заяви Борисов.

Кметът Здравко Димитров не отговаряше на телефоните си, но излезе с прессъобщение.
 
"Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка. Това искане ми идва като гръм от ясно небе. Казусът със стадионите на "Ботев" и "Локомотив" не е мой или на Пламен Райчев. Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира", заяви той в позиция.

Стадион „Ботев“ се строи с пари от държавата по времето на Борисов. На няколко пъти се наложи да се отпускат допълнителни средства. Преди дни фенове изнесоха данни за некачествен строеж, а строителят поиска още пари.

Това доведе до масов протест на жълто-черните фенове. Привърженици на „Локомотив Пловдив“ също скочиха срещу кмета, като вчера го чакаха пред общината и поискаха дофинансиране на строежа пък на техния стадион.

В писмената си позиция кметът заяви, че до няколко дни ще реши дали да си подаде оставка.