ГЕРБ подкрепя действията на кабинета спрямо руските дипломати, каза на брифинг лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов. Той призова правителството да не правят крачка назад и да си свършат работата докрай.

"Докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни", заяви той.

Борисов обаче е на мнение, че изгонването на руските дипломати е трябвало да се случи по друг начин.

„Външният министър и премиерът трябваше да слязат при вас, да го обявят като решение на база доклад на службите, ако има такъв. Да запознаят президента, да дойдат в парламента и ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти“, каза Борисов.

Той отново повтори, че българското правителство не трябва да прави никаква крачка назад и има пълната подкрепа на ГЕРБ, защото "това би значело капитулация".

"Би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и дотогава, макар и с абсолютно аматьорски действия, правителството трябва да бъде подкрепено", категоричен бе бившият премиер.

„Сега има война, ние сме на страната на Украйна и евроатлантическия свят. Ако влезем в детайлите и глупостта им, ще излезе, че не сме от тази страна на чертата, а ние сме. Затова се абстрахирам от имена, мога всякакви епитети да им сложа“, изтъкна Бойко Борисов.

На въпрос смята ли, че действията на посланик Елеонора Митрофанова са намеса във вътрешната политика той отговори, че естествено, че е така.

„Нотата и ултиматумът днес до 12 ч. са обидни за нашето правителство. Аз като българин настоявам те да не го правят, да не отстъпват с всичките последствия, които ще има. Те вече са хвърлили ръкавицата и ние трябва да ги подкрепяме“, каза Борисов.