Разпоредил съм в плана на Пловдив теренът зад хотел „Санкт Петербург“ да остане парк и да бъде озеленен, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с протестиращи граждани от пловдивския квартал „Кършияка“.

Той е възложил на държавните и общински органи да решат проблема с терена, който е от 16 дка и е закупен от физическо лице с намерението да го застрои.

През март жителите на квартала излязоха на протест срещу застрояването на парка и масовата сеч на дървета там. Тогава протестиращите се подписаха под петиция, в която се настоява общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат наказани виновните за поголовната сеч.

„Пловдив ще остане зелен и в плана на града това остава парк. Уверих жителите на пловдивския район „Северен“, че няма да се допусне застрояване, с което хората да бъдат ощетени от гледна точка на парковете. Другото нещо, което ще правим с министъра на финансите, е околовръстното на Пловдив”, написа премиера и във Фейсбук.

„Аз като кмет в София заварих същите неща - бяха си взели градинките пред Японския хотел, Южния парк. В плана на Пловдив това място е озеленено и остава парк. Така че това съм го разпоредил. Всеки, който си мисли, че може да граби така на хората парковете, е сгрешил“, заяви Бойко Борисов пред пловдивчани, цитиран от „Фокус".

Преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че иска на място да обещае на недоволните, че частният терен ще бъде запазен и озеленен.

„Разкрихме пъклените планове, че искаха нашият парк да се застроява. Реагирали сме навреме, създали сме комитет, два месеца се борим. Тъй като борбата е неравностойна – срещу нас стоят хора с много пари, се обърнахме към вас, нашият премиер, за помощ. Лично ние вярваме само на вас“, заявиха представители на инициативния комитет.

На премиера бяха връчени всички документи, събрани от комитета, във връзка със строежа.

„Местната власт днес има много важна работа – пратил съм ги да посрещат гостите. Общината е по работа, иначе да е тук“, заяви Борисов в отговор на въпрос на присъстващите защо на срещата няма представители на Община Пловдив, освен районния кмет.