Премиерът Бойко Борисов откри обновената пречиствателна станция в Китен. Първата копка на разширената станция бе направена през месец януари миналата година.

„Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“, каза Бойко Борисов.

Борисов отбеляза, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции.

„Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат“, заяви още премиерът.

По време на посещението на премиера в Китен присъства и министъра на околната среда Емил Димитров, който даде разяснения относно проекта.

„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкият брой жители“, обясни Димитров.

Снимка: Министерски съвет

Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на oтпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност 22,27 млн. лева.

От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева, а останалите средства са от държавния бюджет.

Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон.