„Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Борисов бе категоричен, че РСМ и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС и затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени.

„Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие“, обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи. 

Той посочи, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателство.

„Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение“, акцентира Борисов.

По време на срещата Борисов потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка при изпълнение на съответните условия. Той изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.