Над 2 млн. възрастни хора ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и за месец ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на ДОО. Това каза премиерът Бойко Борисов на онлайн заседание на МС, става ясно от „Фейсбук“ страницата на министър-председателя.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните месечни възнаграждения, добави премиерът.

„Вече поехме ангажимент месечната добавка към пенсиите да остане до месец март 2021 г. и го изпълняваме. В същото време предлагаме от догодина минималната пенсия да стане 300 лв., а от юли вдигаме всички пенсии с 5%. Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа“, каза още Борисов.

Отпускат се близо 23 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на ГКПП „Златарево“, ГКПП „Калотина“ и ГКПП „Кулата“. Целта е пунктовете да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на хората през тях.

Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация. Той ще бъде от голяма полза за IT компаниите и специалистите, за целия български бизнес и научните среди, каза още Бойко Борисов.

Затова на днешното правителствено заседание взехме решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ с над 20 милиона лева, добави той.

Средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи на суперкомпютъра, както и за строителството на сградата, в която той ще се намира.