България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на онлайн среща с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано. Борисов напомни, че България работи усилено за закупуването на два нови кораба.

В рамките на разговора премиерът в оставка обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата.

Борисов обясни, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г.

В рамките на разговора Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. 

Бойко Борисов изтъкна още, че България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага.